Üdvözöljük  Üdvözöljük

képSzemből és oldalról is megtekinthető jelnyelvi kifejezéseket tartalmaz egy új mobilalkalmazás, amely több tízezer embernek jelenthet komoly segítséget. A mobilhasználat során korábban az sms, vagyis a szöveges üzenetküldés volt a hallásproblémákkal küzdők számára a kommunikáció egyik legfontosabb módja. Mostanra az okos telefonokra feltölthető különböző alkalmazások révén már jóval szélesebb a paletta.

A Hallatlan Alapítvány már évek óta népszerűsíti a jelnyelvet, most pedig a korábban általuk létrehozott jelnyelvi szótár is letölthető okos telefonra és táblagépre. A lehetőség sokakat érint, miután Magyarországon 60 ezerre tehető a siketek és körülbelül 300 ezerre a súlyosan nagyot hallók száma.

Bartos Pál, a közhasznú nonprofit szervezete elnöke a 180 percnek elmondta, az mostani alkalmazás első, fapados változata egy éve készült el. Ez 2500 kifejezést tartalmazott, amit a 2.0-ás változatban a felhasználók igényeinek, kritikájának figyelembevételével fejlesztettek tovább. A jeleket több kameraállásból is fölvették, így a kifejezések oldalról is megtekinthetőek.  A jeleket letölteni is lehet, így ezt követően a szótár internetes kapcsolat nélkül is használható.

Bartos Pál megjegyezte, az utóbbi időben egyre több helyen folyik jelnyelvi tolmácsolás, például egyes színházakban is. Az lenne az ideális, ha ez a kommunikációs mód az általános műveltség részét képezné, és bekerülhetne az általános iskolákba, mert a gyerekek viszonylag korai szakaszban nagyon fogékonyak. „Azt hiszem egy integrált társadalom igazán így tud kialakulni” – tette hozzá a Hallatlan Alapítvány elnöke.

A jelnyelv önálló nyelvi státust élvez, magyar változatának hét dialektusa is kialakult. Tévhit tehát, hogy a világon mindenütt azonos jelrendszer segítségével kommunikálnak a használói. Az alapítvány munkatársai bíznak abban, hogy az okos telefonokra és táblagépekre alkalmazható jelnyelvi szótár a jövőben megkönnyíti a halláskárosultak és siketek társadalomba való biztosabb integrálódását és egyszerűbbé teszi számukra az elhelyezkedést is - hangzott el a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Forrás: http://www.hirado.hu/